Anar al contingut principal

Aquests són els graus d'FP que tenen major ocupabilitat, segons un estudi

19/04/2024

Espanya compta amb una oferta de Formació Professional que actualment inclou 588 certificats professionals, 175 cicles formatius -28 de grau bàsic, 60 de grau mitjà, 89 de grau superior- i 21 cursos d'especialització, segons s'indica des del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports.

Això suposa un ampli ventall pel que fa a formació al nostre país de cara a aconseguir una ocupació, sobretot dedicat als més joves del país. L'FP ha anat guanyant força en els últims anys, superant per primera vegada el milió d'alumnes en el curs 2021-2022, amb 1.030.052 matriculats

El caràcter pràctic i el menor temps de duració dels cursos que en els ensenyaments universitaris són alguns dels motius que fan a molts estudiants decantar-se per una FP abans que per una carrera en la universitat, com a manera d'integrar-se en el mercat laboral de forma més primerenca i dins del sector que han estudiat.

Respecte a l'ocupabilitat i les condicions laborals dels qui han estudiat un grau d'FP, l'estudi 'Formació Professional i Ocupabilitat' presentat aquest dijous per *Randstad *Research i *CEU, llança diferents dades que et comptem a continuació. Aquesta investigació es basa en informació extreta de la 'Enquesta de transició educatiu-formativa i inserció laboral' de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) en la seua onada de 2019, comptant amb una grandària de mostra de 6.000 titulats d'FP de Grau Mitjà i 8.000 titulats en FP de Grau Superior.

Est és l'FP amb major taxa d'ocupació

En els resultats globals de l'estudi, recollit per Europa Press, s'indica que la taxa d'ocupació dels titulats d'FP en Grau Superior és de 4,9 punts superior als de Grau Mitjà, amb un percentatge del 79,5% enfront del 74,6%. Al seu torn, la taxa d'atur dels titulats d'FP Superior està en un 12,6% enfront del 16% de Grau Mitjà.

Respecte al FP concret que suposa major taxa d'ocupació per als estudiants que ho cursen l'estudi revela que es tracta del FP en Grau Superior en Instal·lació i Manteniment, amb una taxa d'ocupació del 89,4%, i per al Grau Mitjà un 87,3%. Altres FP amb alta ocupabilitat són el d'Edificació i Obra Civil amb 73,8% en Grau Superior i un 75,5% al mig a més del d'Arts Gràfiques, que suposa un 73,9% de taxa d'ocupació en el seu Grau Superior i un 72,5% en el Grau Mitjà.

Així, una de les conclusions principals d'aquest estudi és que els qui es titulen en Graus Superiors *obtenienen major possibilitat d'aconseguir ocupació i de trobar-ho abans que els alumnes de Graus Mitjans, arribant a haver-hi fins a 20 punts percentuals de diferència en el cas de Comerç i Màrqueting, per exemple. En les úniques FP que això no es compleix és en la de Sanitat i Edificació i en Obra Civil.
Comunitats autònomes amb més i menys atur per a titulats en FP

Aquest estudi també llança llum sobre algunes dades respecte a la taxa d'atur per a titulats en FP. Un de les primeres dades que es donen és que existeixen àmplies diferències per als *titualdos d'FP de Grau mitjà entre comunitats autònomes. Per exemple, a Múrcia aquesta taxa està en un 24,6%, mentre que a País Basc se situa en un 7,5%, fins a tres vegades menys.

També es destaca que a Aragó, La Rioja o Catalunya tenen un percentatge del 90% de titulats que tenen ocupació, a Canàries hi ha un 69,1% i a Andalusia un 70,2%. La major taxa d'atur de totes *correponde a la comunitat andalusa, amb el 18,5%, contrastant amb Catalunya que tindria un 8,1%.

Altres dades

Aquest estudi també conclou que l'FP dual obté millors resultats d'ocupabilitat i que el número de titutaldos en Formació Professional a Espanya està en creixement, tant per als de Grau Mitjà com per als de Grau Superior. Malgrat els bons resultats d'ocupabilitat de la FP en general, el document avisa que, per molt alta que siga la qualitat dels continguts d'una titulació, «no oferirà garanties de futur als seus titulats si aquests dupliquen o tripliquen en número els que es necessiten en el mercat de treball».

Consulta la notícia original ACI