Agència de col·locació autoritzada nº 1000000076

Entra si ja estàs registrat/da


Aquestes són les preguntes que no has de permetre en una entrevista de treball

05/02/2019

Una entrevista de treball és una guerra encoberta entre l'entrevistat i l'entrevistador. El primer intenta vendre's el millor que pot, i el segon intenta esbrinar el màxim possible del candidat al lloc de treball, per mitjà de preguntes. És lògic que vulga conéixer a qui contracta, però existeixen unes línies roges. Farem una ullada a les preguntes il·legals que no has de permetre en una entrevista de treball.

En quasi qualsevol entrevista, sempre es cola alguna pregunta indiscreta. Però una cosa és la necessitat de saber, i una altra diferent atemptar contra drets com la igualtat, o la intimitat.

Existeixen preguntes que són il·legals de formular en una entrevista de treball. O, dit d'una altra forma, que no tens obligació de respondre. Pots negar-te i explicar que estàs en el teu dret a no respondre, o pots intentar aprofitar la situació en el teu favor.

Les preguntes indiscretes, irrespectuoses, o directament il·legals, poden aparéixer en algun moment d'una entrevista de treball. "Està casada? Té pensat tindre fills a curt termini? Quina és la seua religió?". Moltes vegades s'excusen amb afegitons del tipus "és per una qüestió d'imatge d'empresa", o "el nostre tipus de negoci exigeix vestir cert tipus de roba o pentinat", però això no canvia la naturalesa il·legal de la pregunta.

Aquests són els tipus de preguntes il·legals que no has de respondre en el treball.

Preguntes personals

En una entrevista de treball no estàs obligat a respondre preguntes que tenen a veure amb la teua vida privada: si estàs solter o casat, si vius amb algú, si tens mascotes, les teues idees polítiques, els teus hàbits vacacionals o de caps de setmana, etc. Ni tan sols tens obligació de revelar la teua edat, ja que la discriminació per edat està prohibida en l'àmbit laboral.

Preguntes discriminatòries

També és ilegal preguntar en una entrevista de treball per qüestions que poden portar a una discrimació. Temes com la religió que professes, la teua raça, orientació sexual, etc., estan prohibits en una entrevista de treball.

Preguntes sexistes

De la mateixa manera, les preguntes de caràcter masclista o sexista, o que perfilen una discriminació per qüestió de sexe, també són il·legals.

Qüestions com vestir determinades prengues o pentinats en el treball, l'obligació de portar talons, o fer certes tasques (o deixar de fer-ho) pel fet de ser home o dona, no estan permeses. Encara que ocorre amb més freqüència en les entrevistes a dones, és un concepte que s'aplica a tots dos sexes. Per exemple s'han admés denúncies d'homes que han sigut rebutjats en el lloc de secretària, per ser homes.

Has de respondre?

Davant una pregunta il·legal en una entrevista de treball, sempre sorgeix el dubte. Encara que sàpies que no tens obligació de respondre, les ganes per obtindre el treball, o que realment no t'importe que sàpien aqueixa informació, pot portar-te a cedir.

Per llei, davant una qüestió que atempte contra la teua intimitat o la igualtat, pots dir-li a l'entrevistador que estàs en el teu dret a no respondre, i no ho faràs. O, directament, marxar-te.

Si la resposta no t'incomoda (per exemple, no t'importa dir que estàs casat o que professes certa religió), també estàs en el teu dret a dir-ho.

Una altra solució, ja que són preguntes indiscretes, i per tant incorrectament formulades, és respondre amb evasives, amb mitges veritats, o directament amb el que volen *oir.

Finalment, potser t'interessa usar la pregunta en el teu benefici, donar-li la volta i traure-li partit. Per exemple, si et pregunten per la teua edat però ja no eres un xaval, pots donar-li valor a la teua àmplia experiència i als assoliments que has aconseguit en tots aquests anys. Si et pregunten si tens fills, pots respondre que la família et dóna estabilitat emocional, i que la necessitat de traure una família avance t'anima a donar-ho tot en el treball. Si eres estranger, pots destacar la teua facilitat per a integrar-te en una altra cultura, o la teua capacitat per a aprendre altres idiomes, per exemple.

És important conéixer quines són les preguntes il·legals que no has de permetre en una entrevista de treball, però a tu et correspon marcar la línia, o aprofitar-les en el teu favor.

Pot consultar la notícia original ACI

961753277
Major, 15 46230 - Alginet
(Valencia)
ocupacio@alginet.es
Sistema Nacional de Empleo